Расистки скандал с капитана на националния отбор Дяков, наричал ветерана Маркес „мангал“ и „маймyна“

Капитанът на Лудогорец и българския национален отбор Светослав Дяков беше обвинен в расистки обиди от играч от Втора лига.

Футболистът на Оборище Панагюрище Ели Маркес направи изявление до медиите, в което твърди, че Дяков го е наричал „мангал“ и „маймуна“ в срещата между Оборище и втория отбор на Лудогорец.

В този мач Дяков игра за Лудогорец II, тъй като беше наказан за двубоя от Първа лига срещу Дунав заради получения червен картон за удар по съперников футболист в мача с Локо Пловдив.

БТА публикува пълния текст на отвореното писмо на Ели Маркес. 35-годишният бразилец е играл в 10 български отбора, включително ЦСКА, Черно море и Славия, и се състезава у нас вече десета година.

„Мангал, маймуна. Ти идваш от гората в Бразилия, да се правиш тук на човек“ – това са думите на Светослав Дяков към мен на мача между Оборище и Лудогорец-2. Аз живея тук вече 10 години, семейството ми е тук – жена ми, имам две деца и много приятели!

Аз знам че има хора, които не ме харесват, но досега никога не ми се е случвало някой да ме обиди така без аз да съм го провокирал по никакъв начин.

Искам само хората да знаят какъв човек е капитанът на националния отбор на България и какъв е манталитетът му, при положение че той играе в отбор, където по-голямата част от футболистите са чужденци!

Вместо да дава пример на младите момчета, които играят заедно с него, той обижда без причина, и тези обиди не бяха само към мен!

Живея в България, плащам данъци тук, семейството ми е тук и не мисля че заслужавам такова отношение. Няма значение кой какъв е, откъде идва, преди всичко сме хора и трябва да се уважаваме както на терена, така и извън него!“

„Ние губехме с 0:1 към средата на второто полувреме. Получихме фаул, тръгнах да изпълнявам, тъй като гонехме равенство, защото мачът бе важен за нашето спасение, а той взе да бави топката. Казах на съдията, че бави времето. В този миг последваха всичките тези обиди. Направо не мога да се побера в кожата си“, разказа още Маркес пред Sportal.

„Мислех, че ще дойде да се извини, но той само ми се смееше. За първи път се оплаквам от такива неща. Ако беше дошъл и да ми каже: Маркес, извинявай, щях да го прегърна и да му кажа: Не се притеснявай, това е футболът, на всеки се случва да си изпусне нервите. Но начинът, по който ми се смееше…

Това е недопустимо поведение за капитана на България. Той не заслужава да носи лентата, щом прави тези неща“, допълни бразилецът.

По-късно Дяков отрече да е отправял обиди на расистка основа и описа случая като „целенасочена атака“ срещу Лудогорец.

Източник – http://www.webcafe.bg/sportcafe/bg-futbol/id_726678815_Rasistki_skandal_s_kapitana_na_balgarskiya_natsionalen_otbor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.