Волейболистите на Радо Стойчев го направиха за смях в ефир и успяха да го уволнят

Волейболистите на италианския Азимут (Модена) сътвориха нещо изключително смешно. Почти целият отбор застана с името си и публично в ефир осъди методите на треньора Радостин Стойчев, като поиска уволнението му. Българският специалист пое тима миналото лято, но след идването му назряха раздори и конфликти. От тях най-недоволни са звездите Ървин Нгапет и Бруно Резенде, които поведоха своеобразния бунт.

От популярното спортно предаване „Barba & Capelli“ бяха поканили като гости двамата лидери на тима. Изненадващо обаче с тях в студиото се появи почти целият състав на Модена, който отпадна в полуфиналите на серия „А“ от Кучине Лубе (Чивитанова) на Цветан Соколов. Темата за Стойчев бе повдигната почти веднага от водещия Паоло Реджанини, който попита Нгапет дали щеще да премине в Казан, ако българинът не му беше треньор.

„Не, категорично. Имах договор за още 2 г. и със сигурност щях да го изпълня“, отсече звездата на френския национален отбор, цитиран от „24 часа“. Посрещачът влезе в открит конфликт с наставника още през декември. Тогава имаше събрание на отбора и доста от играчите се бяха изказали против методите и отношението на българина. Президентът на клуба Катя Педрини обаче успя да тушира конфликта, за да бъде спасен сезонът. Впоследствие обаче Нгапет подписа с руския хегемон Зенит (Казан), където ще заеме мястото на Вилфредо Леон.

„Още от самото начало знаех, че няма как да се получат нещата със Стойчев. Като разбрах, че ще го наемат, казах на г-жа Педрини, че това е много рисковано. След първите тренировки предчувствието ми се оправда. Нещата обаче ескалираха преди Коледа. Радостин има маниер на държание и използва думи, които засягат хората. Беше направил неприемлив коментар за мен и брат ми (Суон Нгапет също е в този отбор – б.а.). Това ме обиди и цяла нощ мислих по въпроса. На следващия ден отидох и му казах, че не желая повече да работим заедно“, разказа звездата на френския национален отбор. Нгапет добави, че българинът не е казал истината за отношенията им пред медиите.

„Беше обявил, че аз не желая да играя за Модена. Това бе откровена лъжа. Закъснях за една тренировка, защото изпуснах полет от Франция. Говорих с Педрини и се извиних за случката, поисках да се включа в тренировките. Тя се съгласи, но Стойчев не ме пусна в залата“, каза посрещачът, който е известен с буйния си нрав и някои изцепки през годините.

На същото мнение по отношение на треньора обаче бе далече по-дисциплинираният Бруно Резенде. Капитанът на Бразилия също е много недоволен от работата си с българина, който превърна Тренто в №1.

„През последните 13 години съм играл на най-високо ниво. Имал съм треньори като Уебър, Баньоли, Лоренцети, Бернардо Резенде – моя баща. Не може да става дума за сравнение. Стойчев искаше да промени тотално стила на игра, който всеки от нас, вече изграден състезател, има. Но ако оставим спортно-техническите неща настрана, то в чисто човешки план… Не е нужно да сме приятели, но поне между нас трябва да има доверие и лоялност“, подчерта разпределителят Резенде, който, подобно на Нгапет, е сочен като най-добрия на своя пост в момента.

Бруно разказа, че поне 1-2 пъти е опитал да разговаря със Стойчев в кабинета му.

„През февруари от свои източници разбрах, че опитва да договори за следващия сезон Кристенсен от Кучине Лубе, който да заеме мястото ми. Той не каза нищо, но на мен ми стана ясно, че не мога да бъда с човек, който има такава ценностна система. Обадих се на Педрини и й казах, че напускам. Не мога да работя с треньор, който няма човешко отношение“, добави Резенде. Той би желал да остане, но само ако Радостин напусне.

„Нашият волейболен свят е малък и трудно може да се скрие нещо. Въпреки проблемите, а може би точно заради тях, играчите създадохме една много сплотена група. Щом се появеше Стойчев обаче, на всички ни се отщяваше“, каза с усмивка Нгапет.

Резенде разказа как бившият национален селекционер не пуснал Алберто Мара на погребението на дядо си.

„Казал му, че няма как да замине дори за един ден, защото друг състезател на поста център – Даниеле Мацоне, все още не бил възстановен от травма. Тук въобще не ставаше дума за пропускане на мач, а на една тренировка. Мара не каза нищо до срещата, която беше в събота“, разкри разпределителят.

Друга звезда на Модена – Максуъл Холт, също не спести критики към Стойчев.

„През живота си не съм играл в отбор с толкова талантливи състезатели на едно място. Всички бяхме обединени заради неприятностите с треньора. Имам договор за още 1 г., и ако Радо напусне, ще остана на 100%“, категоричен бе американецът.

Един от малкото отсъстващи в студиото бе Чоно Пенчев. Българският разпределител бе привлечен в последния момент преди началото на сезона именно от Стойчев.

В крайна сметка играчите постигнаха своето. НА следващия ден след предаването ръководството на отбора обяви официално, че е уволнило българския треньор Радостин Стойчев. Клубът стори това чрез официалния си профил във „Фейсбук“, а краткото съобщение гласи: „Модена Волей съобщава, че прекрати сътрудничеството си с треньора Радостин Стойчев, на когото благодари за свършената работа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.