Перука, припознаване, събличане: Кратък речник на понятията в българския футбол

Ако сте начинаещи в българския футбол и горите от желание да вникнете в родната версия на най-популярната игра, този текст е за вас.

У нас продължава да се играе твърде специфичен вариант на въпросния спорт и наблюдаването му е съмнително и трудно за разбиране удоволствие.

Особените закономерности на българския футбол биха били объркващи за всеки, който не е детайлно запознат с нравите, случките и главните действащи лица на и около терените.

Спецификата би отказала много потенциални фенове на българския футбол и потенциални абонати на Диема Екстра, а любимата игра се нуждае от свежа кръв, тъй като агитките по стадионите повече приличат на специални делегации (откъм бройка, не откъм поведение).

Простичко казано, нужни са напътствия за незапознатите с дебрите на българския футбол.

Все отнякъде трябва да се започне и ние ще стартираме с редица основни понятия, с които само си мислите, че сте наясно, но които са добили свое собствено значение по родните терени.

Б

Бащица: Понятието обозначава най-популярната система на издръжка и управление на един български клуб. Нашите отбори обичат да се отдават изцяло на милостта на една мастита фигура, дори нейните средства да са натрупани по меко казано сенчест път или да не са точно нейни.

Г

Горчиво: Лозунг, представляващ официално сезиране на комисия „Етика и феърплей“ към Българския футболен съюз и бележещ началото на поредното обречено разследване за черно тото.

Д

Декларация: Специална instant messaging услуга за дейците в българския футбол и основно средство за общуване помежду им.

Домус: Къща в Древен Рим, свързвана с лукса и богатството на висшите класи. Или турската дума за свиня, което вие си изберете.

Е

Емблема: Най-сладкият начин да похарчиш 8 милиона лева, които си спестил с много пот и старание, викайки за любимия си отбор.

К

Козирка: Неосъществим блян на „половин България“ и на поне един човек в Лондон.

Кренвирш: Изтънчен деликатес и стимулант за внимателно подбрани футболни ултраси от Североизтока.

Л

Лиценз: Мистичен документ, който препира всички безобразия, измами и съмнителни сделки в любимия ви отбор.

П

Припознаване: Футболен термин с особено психологическо влияние, чрез който феновете на изчезнал отбор превъзмогват по-лесно неговата липса.

Пак казвам: Най-въздействащата фраза от речника на българския футболен деец, побрала в себе си цялата мъдрост от десетилетията развитие на Цар Футбол у нас.

Перука: Артикул за обозначаване на върховната власт в българските футболни среди, изпълняващ същата функция като короната при краля.

С

Съдия: Най-коментираната фигура из българските лиги, с всеизвестна сексуална ориентация, заради която обича да се подиграва с труда на млади момчета в къси панталонки и да ги оставя плачещи в съблекални.

Селекция: Регионална програма на ЕС за приютяване на бежанци от съседни континенти по китни български дестинации.

Събличане: Форма на пряка демокрация, популярна като вид дисциплинарно наказание и вот на недоверие, упражнявана от най-прогресивните елементи из българските агитки.

Т

Треньор: Специалист по футболно съдийство, най-често облечен в непран анцуг и с речник на сръбски автомеханик.

Тръст: Един от немалкото начини в българския футбол да се опитваш да управляваш без да даваш пари.

Ф

Флумастер: Дебело средство за зачеркване на неудобни служители, осветляващи неприятни истини от кухнята на дружеството.

Автор – Калин Семенов

Източник – http://www.webcafe.bg/sportcafe/bg-futbol/id_43974978/slide_11_Peruka_pripoznavane_sablichane_Kratak_rechnik_na_ponyatiyata_v_balgarskiya_futbol

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.