„Блестящото“ представяне на България на ЗОИ в Пьончанг

Българското участие на Пьонгчанг 2018 завърши ден преди края на XXIII Зимни олимпийски игри. Страната ни беше представена в Южна Корея от 21 спортисти. Представянето ни по олимпийските съоръжения не може да се опише като завършване с вдигнати глави или достойно, правят правилен извод колегите от блиц спорт. По-скоро като финиширане по корем, каквото направи един от участниците ни. Най-доброто описание за нашето участие на Олимпиадата даде биатлонистът Красимир Анев още във втория ден от олимпийските игри. Тогава той обяви, че българите сме пълнеж на форума, за да има кого силните отбори да побеждават.

Останахме в спомените на спортните зрители по света и с участието си на Павел Ангелов в шейните, който в третия манш пресече финалната линия по корем. Все пак трябва да се отбележи, че той не остана последен в крайното класиране. Завърши 37-и, а след него останаха трима състезатели.

31-годишната Антония Григорова пък завърши на 66-о място от 68 състезатели в квалификациите на спринта в ски бягането, а на 59-то място завърши представителката на Того – Матилде-Амиви Петиджеан.

Женското ни каре в биатлона пък имаше уникална цел – да не завърши на последното място. Задачата беше успешно изпълнена и след нашите останаха щафетите на Япония и Южна Корея.

Пьонгчанг 2018 се превърнаха в олимпийските игри на Норвегия. Страна с население от едва 5 милиона жители. Аналогията с България е болезнена, но неизбежна. Годишният бюджет за спорт на Норвегия възлиза на точно 30,47 милиона лева, ако обърнем сумата в родна валута. За сравнение – за 2018 г. Министерството на младежта и спорта у нас отпуска 50 480 000 лева за спорт за високи постижения. Ако случайно сте пропуснали – родните състезатели не спечелиха нито един медал на трета поредна зимна олимпиада, а най-доброто ни класиране е шестото място на Александра Жекова.

Всъщност голяма част от норвежките олимпийци работят като водопроводчици, дърводелци или учители Те НЕ получават финансови бонуси от съответните федерации за спечелени медали. Вместо това са награждавани с възпоменателни позлатени обувки. И торти…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.